kuchnia polska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych składników – turyści najczęściej wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o dużo odpowiedniej poznać Kraków i jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *