mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który perfekcyjnie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Na ogół jest tak, że najodpowiedniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje wiele różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w następstwie tego zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *