Pizza Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie przyzwoicie popularne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak porządnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie miłujemy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *